Kategorie
Zdrowa kuchnia

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – jak je zrobić?

Jajka faszerowane to niezwykle popularna potrawa, która jest jednym z obligatoryjnych elementów podczas Wielkanocy. Wyróżniają się one nie tylko pysznym smakiem, ale również pozytywnym wpływem na ludzkie zdrowie. Szczególnie popularnym daniem z tego zakresu są jajka faszerowane pomidorami suszonymi. 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – jak je przyrządzić?

 Jajka faszerowane przepis jest bardzo prosty, w efekcie czego z ich przyrządzeniem powinna poradzić sobie każda osoba bez wyjątku. Na początek należy ugotować jajka. Ważne, aby zrobić to prawidłowo, gdyż etap ten jest kluczowy w uzyskaniu dobrego smaku. Ugotowane jajka trzeba przekroić na połówki, a następnie wyciągnąć z nich żółtka, które powinno się umieścić na osobnym talerzyku. Następnie należy umieścić niezbędne dodatki, wśród których szczególnie ważny jest ser feta. Aby jajka faszerowane pomidory suszone imponowały pysznym smakiem, wzbogać je o smaczne i świeże suszone pomidory. Posiekaj je bardzo drobno, dodaj do nich niewielką ilość soli oraz wszystko precyzyjnie wymieszaj. Możesz także dodać szczypiorek. Następnie nałóż produkty w połówki białek. Na sam koniec wymieszaj także poszczególne składniki sosu. Uzyskane jajka udekoruj wedle własnego uznania. Podobny przepis na jajka faszerowane z suszonymi pomidorami znajdziesz pod adresem https://www.lisner.pl/przepisy/jajka-faszerowane.

jajka faszerowane pomidory suszone podane na talerzu

Jajka faszerowane – dlaczego warto je jeść?

 Jajka faszerowane na Wielkanoc to niezbędny element na każdym polskim stole podczas ważnych świąt oraz uroczystości. Do ich faszerowania można używać różnych produktów, dzięki czemu każda osoba może dopasować ich smak pod swoje indywidualne preferencje. Co ważne, ich przygotowanie nie jest przesadnie czasochłonne, w efekcie czego zrobienie pysznej potrawy nie musi być równoznaczne z nakładem dużej ilości czasu. Ponadto jajka faszerowane są zalecane dla osób, które przykładają sporą wagę do jakości spożywanych dań. Jajka podane w takiej formie są idealną opcją dla osób marzących o pięknej i wysportowanej sylwetce, albowiem są niezwykle bogatym źródłem:

  • witaminy A, E, D, K, B12;
  • kwasu pantotenowego;
  • fosforu;
  • potasu;
  • cynku;
  • magnezu.