Kategorie
Wyposażenie kuchenne

Gastronomiczna szafa chłodnicza – czym się kierować przy jej wyborze?

W każdym sklepie spożywczym, restauracji czy cukierni musi znajdować się gastronomiczna szafa chłodnicza. Bez niej trudno jest sobie wyobrazić normalne funkcjonowanie takich lokali. Dzięki szafie chłodniczej możliwe jest utrzymanie świeżości oferowanych produktów. Dodatkowo szafy chłodnicze gastronomiczne odpowiadają za właściwą ekspozycję asortymentu. Producenci oferują różne modele takich szaf. Warto zatem wiedzieć, czym się kierować przy wyborze tej konkretnej.

Czym jest szafa chłodnicza gastronomiczna?

Szafy tego typu znajdują swoje zastosowanie w branży gastronomicznej oraz handlowej. Ich najważniejszym zadaniem jest przechowywanie produktów żywnościowych we właściwych dla nich warunkach termicznych. Pozwala to na wydłużenie ich terminu do spożycia. Szafy chłodnicze gastronomiczne wykorzystywane są także w celu ekspozycji produktów. Wybierając konkretny model szafy, pamiętać trzeba, aby była ona dopasowana do profilu prowadzonej działalności.

Jak wybrać szafę chłodniczą gastronomiczną?

Decydując o wyborze konkretnej szafy chłodniczej, uwagę zwrócić należy na kilka istotnych elementów. Przede wszystkim jest to jej funkcjonalność. Uwagę zwrócić należy na ilość oraz rozstaw półek. Nie mniej ważne jest także to, w jaki sposób wykonane zostały uchwyty do otwierania drzwi. Ważne, aby zapewniały one odpowiedni komfort korzystania z szafy chłodniczej. Bardzo istotnym kryterium wyboru gastronomicznej szafy chłodniczej jest także to, aby urządzenie pasowało do profilu prowadzonej działalności. W przypadku małych lokali gastronomicznych dobrym rozwiązaniem będzie wybór szafy łączącej w sobie kilka funkcji. Przykładem może być tu szafka chłodząca wyposażona dodatkowo w funkcję chłodziarki i zamrażalki. Taka szafa nie zajmuje dużo miejsca, a można ją wykorzystywać do różnych zadań.