Kategorie
Wyposażenie kuchenne

Podstawowe parametry dobrej krajalnicy gastronomicznej

W każdym gastronomicznym lokalu, takim jak np. restauracja czy też nawet w sklepie, powinna znaleźć się dobra krajalnica. Co jednak ciekawe, mało kto wie, jakimi się ona powinna charakteryzować cechami. Warto się nieco o tym dowiedzieć, aby zrealizować taki zakup możliwie jak najlepiej. Gastronomiczna krajalnica do chleba — jak ją kupić?

Jaki materiał wykonania obudowy?

Wybieranie dobrej krajalnicy w lokalu takim jak np. restauracja, warto rozpocząć od tego, z jakiego materiału będzie wykonana jej obudowa. Modele domowe najczęściej kupowane są z obudowami plastikowymi, lecz w przypadku modelu gastronomicznego takie rozwiązanie może się nie sprawdzić. Przede wszystkim wiedzieć trzeba, że będzie ona pracowała o wiele więcej i w bardziej niesprzyjających warunkach, cały czas narażona będzie na różnego rodzaju uszkodzenia. Z tego też powodu poleca się wybranie modelu stalowego, który będzie bardzo mocny i odporny na różne zagrożenia.

Parametry techniczne

Kolejną bardzo ważną sprawą, o której trzeba wiedzieć, jak się będzie kupowało tak sprzęt, to jakie powinny być jego najważniejsze parametry techniczne. Od czego więc należy zacząć?
Kluczową sprawą jest tu oczywiście moc silnika, który będzie obecny w takiej krajalnicy. Musi on zapewniać odpowiednio dużą siłę, aby krajalnica działała bardzo szybko i bez żadnych problemów. Przyjmuje się, że minimalną wartością jest w tym wypadku silnik o mocy około 400 watów.
Bardzo ważnym zagadnieniem jest także to, jakiego rodzaju ostrza będą użyte w krajalnicy. Wiedzieć trzeba, że będą one pracowały znacznie dłużej i pod większym obciążeniem niż ostrza, które znajdują się w zwykłej domowej krajalnicy. Z tego też powodu muszą być one wykonane z nieco innego materiału. W tym wypadku szczególnie mocno poleca się ostrza tytanowe, które nie tylko długo zachowują swoją rewelacyjną ostrość, lecz dodatkowo nie są narażone na pękanie w wyniku przeciążeń.