Kategorie
Wyposażenie kuchenne

Gastronomiczna kuchenka indukcyjna – jaką wybrać?

Gastronomiczna kuchenka indukcyjna cieszy się obecnie sporą popularnością i znaleźć ją można w wielu lokalach gastronomicznych. Urządzenie to zastępuje z powodzeniem tradycyjne palniki gazowe – jest dużo bezpieczniejsze. Ponadto tego typu urządzenie jest bardzo praktyczne i opłacalne.

Indukcyjna kuchnia – jakie są zalety?

Podstawową zaletą płyty indukcyjnej ze sklepu online Gastronet24 jest przede wszystkim bezpieczeństwo oraz oszczędność energii. W zestawieniu ze standardowymi płytami grzewczymi może być to oszczędność nawet na poziomie 25%. Ponadto tego typu urządzenia mają funkcję rozpoznawania wielkości naczynia, a także dostosowywania pola powierzchni grzania do powierzchni dna garna czy patelni. Warto podkreślić, że także czas gotowania jest sporo zredukowany – nawet o 30 procent. Ponadto stosując gastronomiczne kuchenki indukcyjne zagwarantuje się odpowiednie bezpieczeństwo. Zniwelujemy przede wszystkim ryzyko poparzenia czy pojawienia się pożaru. Kolejnym walorem praktycznym będzie utrzymanie tego typu płyty grzewczej w czystości, bowiem czyszczenie będzie o wiele prostsze niż w przypadku bardziej tradycyjnych kuchenek gazowych. Warto podkreślić, że kawałki pokarmu spadające na jej powierzchnię w czasie gotowania nie będą przypalać się czy przywierać do niej. Trzeba też wspomnieć o tym, że płyty indukcyjne są bardzo różnorodne pod względem kształtu, a także koloru. Obecnie panuje moda na białe blaty i kuchnie co sprawiło, że wiele producentów opracowało także białe płyty indukcyjne.

Czy kuchenka indukcyjna jest bezpieczna?

Kuchenki indukcyjne to niewątpliwie jednej z najbezpieczniejszych kuchenek, które dostępne są na rynku. W takim urządzeniu nie potrzeba gazu, a włączana kuchenka nie będzie się nagrzewać, dopóki nie postawi się na niej właściwego garnka czy patelni. Warto kupić urządzenie od sprawdzonego producenta.