Mycie naczyń, które powracają z sali konsumenckiej, jest bardzo ważnym i odpowiedzialnym zadaniem. W celu zapewnienia wydajnej pracy zmywalni, potrzebne jest wyposażenie jej w odpowiedni sprzęt i meble gastronomiczne. Jak wygląda proces oczyszczania naczyń i co wchodzi w skład wyposażenia zmywalni?
Jak poprawnie oczyścić zastawę stołową – krok po kroku
Krok 1 – oczyszczenie talerzy z resztek pożywienia
Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić zaraz po przywiezieniu naczyń z sali konsumenckiej, jest oczyszczenie ich z resztek jedzenia za pomocą gumowej łopatki. Pomocą służy tu kosz na odpadki, specjalnie przeznaczony do utylizacji resztek żywności. Nie należy zwlekać z usunięciem pozostałości z talerzy, gdyż z czasem przyschną one do powierzchni naczyń, co znacznie utrudni dalsze mycie.
Krok 2 – czyszczenie naczyń w zlewie za pomocą gąbki i płynu do naczyń
Elementem wyposażenia zmywalni, który odgrywa tu pierwsze skrzypce, jest zlew do naczyń. Jest on używany do ręcznego mycia naczyń w ciepłej wodzie, w celu dokładnego usunięcia tłuszczu i innych zabrudzeń, które pozostały na zastawie stołowej.
Krok 3 – suszenie
Żadna zmywalnia nie może się również obyć bez suszarki wysokiej jakości. Ten element wyposażenia jet używany do składowana naczyń po myciu, by mogły odcieknąć z nadmiaru wody.
Krok 4 – wyparzanie
Następnym krokiem jet wykorzystanie wyparzarki. Jest to urządzenie, które za pomocą wysokiej temperatury likwiduje drobnoustroje obecne na powierzchni naczyń.
Krok 5 – składowanie w szafie na naczynia
Kiedy zastawa stołowa jest już umyta, osuszona i wyparzona, należy umieścić ją w metalowej szafie na naczynia, gdzie będzie czekać, aż do wydania kolejnego posiłku.