Kategorie
Wyposażenie kuchenne

Domowa masa cukrowa – jak ją zrobić?

Profesjonalne wyroby cukiernicze zachwycają swoją finezją, dbałością o szczegóły oraz delikatnością. Mogłoby się wydawać, że osiągnięcie takiego poziomu w domowym zaciszu jest niemożliwe. W rzeczywistości często jest to prostsze niż się początkowo wydaje.

Domowa masa cukrowa

Jednym z najprostszych sposobów, aby stworzyć prawdziwą ucztę dla zmysłów jest użycie do przyozdobienia deseru masy cukrowej. Oczywiście jej uformowanie w skomplikowane formy wymaga wiedzy, doświadczenia i odpowiednich akcesoriów, ale stworzenie prostej polewy nie będzie stanowiło wyzwania. Nawet dla początkującego domowego cukiernika. Samo stworzenie masy też jest proste.

Może się okazać, że wszystkie niezbędne składniki już są w kuchni. Jest to nawet pewne, jeżeli w domu przygotowywane byłoby jakiekolwiek desery. Do stworzenia idealnej masy cukrowej konieczny będzie cukier puder, żelatyna, glukoza oraz woda. Dodatkowo, aby nadać dekoracji ciekawego aromatu należy użyć ekstraktu zapachowego (m.in. kokos, różna, migdały). Konieczny będzie też barwnik spożywczy.

Użycie barwnika sprawi, że masa będzie miała nie tylko wyjątkowy aromat, ale również ciekawą barwę. Warto też zwrócić uwagę, że osoby, które nie mają dostępu do glukozy, ale chciałby szybko stworzyć masę mają na to szansę. Z łatwością znaleźć można przepisy na masę cukrową, które nie wymagają użycia glukozy w proszku, czy też płynnej. O czym jeszcze warto wiedzieć w kontekście masy cukrowej?

Masę można trzymać w lodówce

Część masy nie została użyta? Nic straconego. Wystarczy umieścić ją w szczelnym pojemniku, bez dostępu do tlenu i umieścić w lodówce. Dzięki temu masa nie stwardnieje i zachowa swoją plastyczność.

Masa cukrowa dostępna na Sklep.Polmarkus.com.pl.